Yayınlanan Son Yazılar

Merkez Bankasının Yeni Patronu Naci Ağbal Kimdir?

  

Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınan Murat Uysal yerine Merkez Başkanlığı görevine Naci Ağbal atandı. Naci Ağbal’ın kim olduğunu merak edenler için biraz araştırma yaptık.

NACİ AĞBAL KİMDİR?

Naci Ağbal,1 Ocak 1968 yılında Bayburt’un Yoncalı köyünde doğdu. Naci Ağbal, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü 1989 yılında tamamladı. Ağbal, aynı yıl Teftiş Kuruluna girdi ve 1993 yılında Maliye Müfettişi oldu. Yüksek Lisans’ını Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programı'nda 1998’de tamamladı.

Naci Ağbal, 2003 yılında, Ak Parti iktidarında, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı görevine atandı. 2007 yılında ise Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'ne ataması yapıldı.

 

Ağbal, 2008 yılının Ekim ayında, Bakanlar Kurulu’nun kontenjanından YÖK üyeliğine seçildi. 8 Mart 2008 tarihinde itibaren de  Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi oldu.

Ağbal, 12 Haziran 2009 tarihinde Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevine ataması yapıldı. Bu görevi de 9 Şubat 2015 tarihine kadar sürdürdü.

Başkan Ağbal, Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti Bayburt milletvekili olarak Meclis'e girmeyi başardı. AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine, 2015 yılının 13 Eylül tarihinde başladı.

Ağbal, 2015 Kasım ayında yapılan Türkiye Genel Seçimleri'nde bir kez daha Bayburt milletvekili olarak Meclis'e girmeyi başardı.64 ve 65. Hükümette Maliye Bakanlığı görevini yaptı. 2018 ile 2020 yılları arasında ise Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı görevini yürüttü.

 

Naci Ağbal, son olarak 7 Kasım 2020'de Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevinden alınması sonrasında yerine Naci Ağbal atandı.

Evli ve iki çocuk babası olan Merkez Bankasının Yeni Başkanı Naci Ağbal, İngilizce biliyor.