Yayınlanan Son Yazılar

Ev Satın Almak mı Yoksa Ev Kiralamak mı?

 

Her insan kendi evinin olmasını o evinde de hır gür olmadan rahat bir yaşam ister. İnsanoğlu daha dünyadaki yaşamın ilk yıllarında avcılık ve toplayıcılık yaptığı zamanlarda dahi yağmur ve çamurdan hatta vahşi hayvanların saldırılarından korunmak amacıyla bir mağarada yaşamını sürdürmek istemiştir. Bu korunma isteği de ancak kendi ait bir özel alanla mümkün olmuştur. İnsanlar hayatlarını sürdürmek için gün içinde çalışır fakat akşam eve gittiğinde kendine ait o özel alanda kendine ait özel şeyler yaşamak ister. Ailesiyle özel şeyler yapmak, televizyon karşısında vakit geçirmek veya bir bardak çay eşliğinde düşünmek… İşte bu özel mekân kavramı da kendi evim anlayışını veya en azından kendi kiraladığım ev anlayışını ortaya çıkarmıştır.


 NEDEN EV ALMAK İSTİYORSUNUZ?

Öncelikle cevap vermeniz gereken soru bu olmalı. Neden ev almak istiyorum? Artık bu kiracılık hayatından mı kurtulmak istiyorsunuz yoksa ev alayımda yatırım yapayım mı diye düşünüyorsunuz? Bu iki durum içinde ya konut kredisi çekmelisiniz yada birikmiş bir paranız olması lazım.

Eğer birikmiş paranız var ve sizde yatırım yapayım düşüncesinde iseniz, evin getireceği kira oranı, sizin evi tekrar satılabilme durumu, evin konumu, evin ileriye dönük kar miktarı gibi birçok faktörü birlikte düşünerek bu yatırıma karar vermelisiniz.

Kar etmek amacıyla bu evi alıyorsanız bu yatırım size istediğiniz karı kazandırmayabilir. Çünkü değerinde aldığınız bir evin, tekrar değerlenerek size kar ettireceğini söylemek biraz zor. Ama büyümeye yatkın bir yerde bu evi alıyorsanız belki kar oranınız artabilir. Evi hemen satabilir miyim problemi evi yatırım aracı olarak görmeyi zorlaştırıyor.


 EV SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ! 

Öncelikli olarak ev satın almadan önce, iyi bir araştırma yapılmalıdır. Bunun ilk aşaması da almaya karar verdiğiniz evi yerinde görerek çevresini incelemelisiniz. Evin etrafında inceleme yapmalı sizin ihtiyacınızı karşılıyor mu diye kontrol etmelisiniz.

Alacağınız ev, genel olarak maket olarak yapılan evlerden uzak durmalı, yerinde görüp incelemeli, dokunup hissetmelidir.

Ev alırken fiyat araştırması da yapılmalıdır. Öncelikle evin bulunduğu konumdaki konut fiyatları araştırılmalı, kıyaslama yapılmalı ve almak isteğiniz evin değeri hakkında fikir edinmelisiniz.

Türkiye’yi düşündüğümüzde, günümüz şartlarında uzmanlar tarafından belirlenen standart ev değeri bulunmaktadır. Bu miktar ise aylık kira gelirinin 18 yıllık birikimine eşittir. Buna “kira ve fiyat arasındaki oran” denilmektedir. Eğer bu oran artıyorsa evin değeri de artıyor anlamına gelir.

 Bazı bölgelerde, evlerin değerleri çok fazladır. Bu sebeple evin değeri 18 yıl değil de 40 yıl gibi bir sürede karşılanabilir. Birçok semtteki evin değeri diğer semtlere göre pahalı olabiliyor. Ev kiraları uygun iken ev fiyatları pahalı olabiliyor.

Ev almadan önce kira değerini de incelemek gerekir. Ev almaktan ziyade kiralık ev daha mantıklı ise o evi kiralamak daha mantıklı olabilir. Eğer kira değeri 500 lira olan bir evin fiyatı 108 bin lira ise bu mantıklı bir yatırım olabilir. Ancak evin değeri artmıyor, kira değeri sabitse veya yakınsa bu durumda evi satın almayı düşünmemeniz gerekir.