Yayınlanan Son Yazılar

Asgari Ücret Nedir? Nasıl Belirlenir?


Minimum ücret olarak ta bilinen Asgari Ücret, işçilere bir günlük çalışma günü karşılığı olarak ödenen ihtiyaçlarının günün fiyatları üzerinden en düşük düzeyde karşılamaya yetecek olan ücrete denir.

Kanunca bir işçiye asgari ücretin altında bir ücret verilmesi yasaktır. Türkiye’de her iş sektörü için farklı asgari ücret politikası uygulanır. Asgari ücret ise yapılan her işte aynıdır. Ancak farklı ülkelerde işin niteliğine göre asgari ücret tutarı değişiklik gösterir.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari Ücretin belirlenmesi her yıl Aralık ayında gündemi epeyi meşgul eder. Asgari ücret 1951 yılından beri ülkemizde uygulanmaktadır.1967 yılından beri ise “Asgari Ücret Tespit Komisyonu” tarafından yapılan görüşmeler sonucunda Asgari Ücret belirlenir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu içerisinde, hükümetten temsilciler, işçi sendikalarından temsilciler, işveren temsilcileri ile toplam 15 kişiden oluşan bir komisyondur.

Asgari ücret tespit komisyonu, başkanlığın çağrısıyla en az on üyenin katılımı ile toplanarak, oyların çoğunluğu ile karar verebilmektedir.

Asgari ücret tespit komisyonu, asgari ücreti belirlerken ülkenin içinde bulunduğu durumu ve geçim için gerekli şartları ve daha birçok sayıda kriteri göz önünde bulundurarak kararı verir.


NE ZAMAN VE NASIL UYGULANIR?

Asgari ücretin en fazla 2 yılda bir yenilenmesi zorunludur. Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirlenen yeni Asgari Ücret tutarı Resmi Gazete’de yayınlanması sonrasında yürürlüğe girer. Yayınlandığı ayı takip eden aydan itibaren tüm iş kolları ve işçiler için geçerli olur.