Yayınlanan Son Yazılar

EFT Devrini Kapatan FAST Sistemi Nedir? Sistem Nasıl İşliyor?


TCMB tarafından geliştirilen yeni nesil 7 gün 24 saat boyunca Fonların Anlık ve Sürekli Transferi olan FAST sistemi, pilot uygulamalarının tamamlanmasının ardından kullanıma açıldı.

Yeni nesil FAST uygulaması, EFT uygulamalarında mesai saatlerini ortadan kaldırırken, bu gibi işlemlerin 7 gün 24 saat gerçekleştirilmesini sağlıyor. FAST sistemi, Kolay Adresleme sistemi sayesinde de IBAN devrini kapatarak, Kimlik numarası, e-posta ya da telefon numarasıyla aktarım yapılabilmesini de sağlıyor.

FAST sistemi, Aralık ayında bazı banka ve kullanıcılarla test edilmesi ve yapılan testlerin yolunda gitmesi sonrasında resmen bu sitem hayatımıza girdi. Bundan böyle vatandaşlar, istedikleri an EFT yapabilirken, tanımlayacakları bilgilerle IBAN meselesini de ortadan kaldırarak hayatlarını kolaylaşacak.

ŞUANDA SADECE 50 TL'LİK EFT'YE İMKAN SAĞLIYOR!

FAST sistemiyle ilgili olarak yapılan açıklamalarda, vatandaşların yeni nesil FAST sitemiyle şu an için 50 TL’ye kadar olan ödemelerinde kullanabilecekleri kaydedildi.


EFT LİMİTİ 1000 TL’YE KADAR ÇIKACAK

FAST’in kullanım yaygınlığının yakından takip edilmesinin ardından ilerleyen süreçte, bu sistemle yapılabilecek olan para transferi limiti ise 1.000 TL’ye kadar yükselecek.

FAST SİSTEMİNİ TÜM KAMU VE ÖZEL BANKALARDA KULLANILABİLİYOR

FAST sistemi, Türkiye’de bulunan kamu ve özel bankalarda kullanılabiliyor. Türkiye’de bulunan Kamu ve özel bankalar, FAST sistemi ve kolay adresleme sistemine destek verecekler. İşlemlerinizin yaptığınız bankaların mobil banka uygulaması veya internet sitesinden Para transferi bölümünden sizin kullandığınız bankada da bu uygulamanın başlayıp başlamadığını öğrenebilirsiniz.


EFT NEDİR?

EFT, Elektronik fon transferi ’ne denir. Yani Türk lirası üzerinden yapılan ödeme işlemlerinin gerçek zamanlı olarak gönderilmesine deniyor. EFT sistemi,1992 yılında kurulmuştur. Her bankadan EFT ile para aktarımı yapılabilir.

Daha önceleri EFT’ler 9.00 ile 17.00 saatleri arasında yapılabiliyordu. Hafta sonları ise hiç işlem yapılmıyordu. Devreye giren FAST sistemiyle EFT’de mesai kavramı olmayacak ve 7 gün 24 saat EFT yapılabilecek.