Yayınlanan Son Yazılar

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan Kimdir?


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bakanlıktan istifa ederek ayrılması sonrasında, Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığına Lütfi Elvan atandı.

LÜTFİ ELVAN KİMDİR?

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan,1962 yılında Karaman’da doğdu. Balık burcu olan Lütfi Elvan’nın babası Nuri Bey, Annesi ise Samiye hanımdır.

1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinde Maden Fakültesini bitiren Lütfi Elvan, 1983 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bursunu birinci sırada kazanarak Etibank Genel Müdürlüğü adına İngiltere‘ye gitti. 1986 yılında İngiltere’de Leeds Üniversitesi’nde teziyle M.Phill derecesini alarak Türkiye’ye döndü.

Lütfi Elvan, Türkiye’ye dönmesinin ardından, Etibank’ta yüksek mühendis olarak göreve başladı. 1987 ile 1989 yılları arasında, Etibank Genel Müdürlüğünde mühendis olarak çalıştı. 1993 yılında gittiği Amerika Birleşik Devletleri‘nde ise Delaware Üniversitesi’nde ekonomi dalında yüksek lisans eğitimini 1995 yılında tamamladı.

Lütfi Elvan,1989 yılında, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığında Uzman Yardımcısı olarak göreve başladı. 1989 ile 1990 yılları arasında Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü’nde çalıştı. 1990 ile 1993 ve 1995 ile 1996 yılları arasında İktisadi Sektörler Başkanlığında Madencilik Sektöründen sorumlu Uzman Yardımcısı ve Uzman olarak çalıştı.

 

Elvan, 1996 yılında, Kalkınmada Öncelikli Yöreler Dairesi Başkanı olarak atandı. 2002 yılı sonuna kadar bu görevi yürüttü. 1999’da OECD Kırsal Kalkınma Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı oldu. Elvan, Kasım 2002 tarihinde DPT Müsteşar Yardımcılığına atandı. Burada çalıştığı dönemde Türkçe ve İngilizce çok sayıda birçok konuda makale yazdı.

Lütfi Elvan, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve AB Müzakere İzleme ve Yönlendirme Komitesi Üyesi olarak da görevlerde bulundu.

2002 yılında başladığı DPT Müsteşarlığı görevinden 2007 yılında 22 Temmuz’da yapılan seçimlere katılmak için istifa etti. Ve 23. Dönem Karaman Ak Parti Milletvekili seçildi. Bu dönemde, Türkiye Avrupa birliği Karma Parlamento Komisyonu ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyeliği yaptı.

24.Dönem’de Karaman Ak Parti Milletvekili seçildi. Bu dönemde Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına seçildi.

2014 seçimlerinde Binali Yıldırım‘ın yerine 25 Aralık 2013 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na atanarak görev yaptı.

9 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bakanlıktan istifa ederek ayrılması sonrasında, Hazine ve Maliye Bakanlığına atandı.

Lütfi Elvan, Zeliha Elvan ile evli olup 2 çocuğu vardır.