Yayınlanan Son Yazılar

Esnek Çalışma Nedir?

İşyeri veya işletmelerde çalışanların mesai saatlerine göre uygulanan çalışma modeline denir. Bu modelde çalışma saatlerine göre, işe başlama ve bitiş saatleri farklıdır. Genel olarak bu modelde çalışma saatleri 1 saat geri veya 1 saat ileri olarak uygulanır. Genelde evden çalışan kişilerde bu modeli tercih eder.

ESNEK ÇALIŞMADA GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Esnek çalışmada çalışma saatleri, oluşturulan programın farklı şekillerde düzenlenmesini sağlarken, iş verimliliğini etkileyen faktörler arasında bulunur. Bu çalışma saatleri, başarıya bağlı olarak ta değişir. Ayrıca, işyerinde yükselme, iş güvenliği ve işletmenin politikasıyla da ilgilidir.

Değişen teknoloji ve dünya ile beraber günümüzde çok sayıda uygulanabilir çalışma saati programı vardır. Bunlar, tam gün, vardiyalı, yoğun, esnek ve kısmi esnek olarak başlıklara altında toplanır.

Esnek Çalışma dediğimiz şey, çalışma süresi ve zamanı, tamamen çalışana göre şekillenen modeldir. Bireyler kendi çalışma düzenini oluşturarak, bir düzene bağlı olarak çalışabilir. Esnek çalışmada zaman periyotlarına da bağlı kalınması da gerekir.


 ESNEK ÇALIŞMA SAATLERİ NASIL DÜZENLENİR?

Esnek çalışma saatleri, aylık, haftalık ve günlük olarak düzenlenir. Günlük esnek çalışma 8 saat mesaiyle uyumlu olarak düzenlenir. Sabah 8 Akşam 17 olarak düzenlenebilir. Veya sabah 10 Akşam 19 ya da sabah 9 akşam 18 gibi de olabilir.

ESNEK ÇALIŞMA SAATİ UYGULAMASININ FAYDALARI NELERDİR?

Bu çalışma modelinin en önemli faydası, işgücü verimliliğinde artış sağlamasıdır. Ayrıca, çalışanların performanslarındaki değişikliği, çalışma zamanlarının performansa göre uygulanmasını sağlar. Böylece, işgücü verimliliği ve işletme verimliliği artar.

Bu model uygun şekilde kullanılırsa, kalabalık şehirlerdeki trafik sorunu azaltarak, yüksek kapasite kullanımına olanak sağlar. Bu modelin diğer faydaları ise, yatırım geri dönüşü hızı olumlu etkilenirken, imalat ve işgücü maliyetlerini düşürür. Motivasyonu arttırarak, devamsızlık ve sık izin alma problemlerini ortadan kaldırır. Çalışanlar zamanlarını en güzel şekilde değerlendirir.


 ESNEK ÇALIŞMANIN SAKINCALARI NELERDİR?

Esnek çalışma modelinin yararları fazlayken elbette bazı sakıncaları da vardır. Uzun süreli bu modeli kullanan işletmelerin giderleri artabilir. Bu durum organizasyon değişikliğine de neden olabilir. Personel yönetimi de zorlaşabilir. İşletme arası birimler arasında belli dönemlerde iletişim sorunları yaşanabilir. Bu nedenlerden dolayı bireysel işlerde esnek çalıma modeli uygulanması daha sağlıklı sonuçlar doğurur.