Yayınlanan Son Yazılar

Kara Cuma Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?

 

Kara Cuma, doğrudan Türkiye kültürüyle alakalı özel günlerden bir gün olmamakla birlikte, son yıllarda reel yada sanal alışveriş şirketlerinin kazanç saplamak amacıyla dış kültürlerden alarak, ülkemiz kültürüne entegre etmeye çalıştığı bir gün olarak öne çıkıyor.

Market ve alışveriş temelli olan Kara Cuma denilen bugünde, aslında markaların insanları avlamak için geliştirdiği günümüzdeki etkinliklerinden sadece bir tanesidir. Kara Cuma denilen günde, insanların ihtiyaçlarını ve zevklerini daha ucuza elde etmelerini sağlamak amacıyla, fazlasıyla popülerliğe ulaşan bir gün olarak öne çıkar.

Kara Cuma olarak anılan “Black Friday”, ABD’de kasım ayında kutlanan şükran gününün ardından sonraki güne denk gelen Cuma gününe denir. Kutlanan bugün aslında kötü bir güne işaret etmez fakat yine de bu lakabı almıştır. Yılbaşı ve Noel dönemlerine denk geldiği için ve alışveriş döneminin de başlangıç vakti olduğu için özel bir gün olarak tarihe geçmiş ve ABD kültüründe yer etmiştir.

KARA CUMA TARİHİ

Kara Cuma denilen günün tarihine bakıldığında,1932 yılından beri bugün vardır fakat Kara Cuma olarak isimlendirilmesi ise 1961yılına denk gelmiştir.

Kara Cuma, insanlara daha az ödeyerek, daha fazla mala sahip olma şeklinde bir fikir lanse eder. İndirimler ve yapılan kampanyalar sayesinde dükkânlar yüksek kar oranları elde etmişlerdir. Dükkân sahipleri de bu yüksek karı kaçırmamak için, dükkanlarını sabah erkenden açmış ve gece geç saatlere kadar satış yapmışlardır. Bu durum nedeniyle hem çalışma saatleri hem de yüksek miktarlardaki indirimlerin cezbediciliği insanların ihtiyaçlarını fazlasıyla almak için para harcamaya itmiştir. Yapılan bu kampanyalar, insanların ceplerine rahatlık getirmesi dışında, değişik sonuçlarda doğurması nedeniyle bugüne “Black Friday” adını vermişlerdir.1961 yılında bu indirimlerden yararlanmaya çalışan sayısız ABD vatandaşı, alışveriş esnasında birbirine zarar verme seviyelerine gelmeleri de bir insanlık dramına sebep olmuştur. Bu düşüncesiz davranışlar sonucunda, izdihamlar sonrasında sakatlıklar yaralanmalar olmuştur. Bu olaylar sonrasında bugünü unutturmamak adına kültürel ve ticari olan, şükran günü sonrasındaki bu günü Kara Cuma yani “Black Friday” olarak dünya çapında yayıp sürdürmeye başlamışlardır.

KARA CUMA NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Kara Cuma olarak bilinen “Black Friday” il olarak ABD’de ortaya çıkmasına rağmen, daha sonrasında İngiltere ve Kanada da kutlamaya başlamıştır. Fakat İngiltere ve Kanada’daki Kara Cuma tarihi ABD’dekinden farklı bir tarihtir. Fakat dünya üzerinde kutlanan Black Friday (Kara Cuma) tarihi ABD’deki tarihtir. Bu günde, ünlü marka ve ürün satıcıları önemli indirimler yaparak müşteri çeker. Hatta ABD’de bazı mağazalar ürünlerini maliyetine dahi satarlar.

KARA CUMA’NIN TÜRKİYE’DEKİ DURUMU

Daha önceleri pek aktif değilken son yıllarda Türkiye’de de Kara Cuma adıyla mağazalar çeşitli etkinlikler ve indirimler yapmaya başladı. Bu etkinliklerin ABD’deki gibi geniş olduğu söylenmese bile normal zamana göre iyi indirimler yapılmaya başlandı. Ülkemizde Black Friday etkinliklerinin sayısının da artışıyla birlikte, önemli indirimler de sağlandı.

Kara Cuma ülkemizde genel olarak en çok bilgisayar ve bilgisayar oyunlarıyla ilgilenen kişilere yardımcı oluyor. Oyun firmaları ve oyun portallarında bu günde şaşırtıcı indirimler uygulanıyor.

ABD’de Kara Cuma gününde indirimler yüzde 90 üzerine bile çıkarken, parakende satış mağazaları da dükkânlarını müşterileri için saat 5.00’da açıyor. Erken vakitte açılan bu dükkânlar, gece geç saatlere kadar çalışıyorlar. Fakat en fazla karı yine E-ticaret firmaları ve online alışveriş siteleri alıyor.


 KARA CUMA HANGİ TARİHTE?

Kara Cuma olarak bilinen gün, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde, 21 Aralık tarihinde başlarken, ABD ve Türkiye gibi ülkelerde ise 29 Kasım günü başlıyor.

KARA CUMA İNDİRİMLERİ NELERDİR?

Kara Cuma günü, özellikle alışveriş siteleri olmak üzere tüm ürünlerde indirim olmaktadır. Özellikle teknoloji ürünleri yoğun ilgi görmektedir. İndirimlerin oranları bile satıcılar arasında rekabete dahi neden olduğundan bu olay alıcıya yaramaktadır.

ABD’deki düzenli ekonominin sebebi, tüketicilerin para sahibi olmasından dolayı tüketmeyi sürdürmeleri ve sıcak para akışını sağlanarak, yüksek oranda tutulması olarak görülüyor.

ABD’nin yıl boyunca hareketli bir ekonomiye sahip iken Kara Cuma dönemindeki o 4 günde de mağazalar, 100 milyon civarındaki insan ziyareti ile ve sadece bu kişiler sayesinde, ekonomi daha da hareketli hale gelip ve ABD’de  40 milyar dolar değerinde sıcak para akışı gerçekleşiyor.