Yayınlanan Son Yazılar

Yurt Dışında Ücretsiz Öğrenim Veren Ülkeler

 

Her insanın hayali iyi bir yerde eğitim ve öğrenimini tamamlamak. Fakat artan hayat pahalılığı ve hayatın çekilmez şartları bunu bazen imkânsız hale getirmektedir. Tamam, Türkiye’de ücretsiz eğitim ve öğretim yapılıyor ama ya yurt dışında durum nasıl. Yurtdışında eğitim öğretim görmek isteyen vatandaşlar için durum nedir? Bunu sizler için araştırdık.

Öncelikle yurt dışında öğrenim görmek isteyenler için çok uygun ücretlerle öğrenim görecekleri birçok ülke var.

1-Almanya: Almanya’da öğrenim görmeye ilgi her geçen gün artarken, bu ilginin Almanya’daki çoğu devlet üniversitesinde öğrenim ücretinin olmamasından kaynaklandığı düşünülüyor. Okul yönetimleri masrafları karşılamak için sadece 150 ile 250 Euro arasında yani 170 ile 280 Amerikan Doları gibi bir tutarı olarak alıyor.

Almanya’da güçlü ekonomi ve düşük çalışma şartları eğitim ile birleşince, Almanya’da eğitim görme şansı da dünya çapındaki öğrenciler için cazip bir hal alıyor. QS Dünya Üniversite Sıralamasında dünya lideri üniversiteler arasına Almanya’dan 40 üniversite girdi. Bunlar arasında ise Münih Teknik Üniversitesi en yüksek yerde yer aldı.

Almanya’da ücretsiz olarak okuyabilecekseniz, yaşam masrafları içinde bütçeniz var demektir. Bir Alman öğrenci vizesi gerekiyor ise, yaşam masrafları için yılda yaklaşık 8.700 Euro’ya yani 9,800 ABD Dolarına ihtiyacınınız olduğunu unutmamanız gerekir. Bununla birlikte, muhtemelen Almanya'da rahat bir şekilde yaşam için 9,600 Avro'ya yani 10,800 ABD Doları’na ihtiyacınız olduğunu da kafanızdan çıkarmayın.

2-Fransa: Fransa eğitim alanında Almanya kadar tanınmasa bile, Uluslararası öğrencilerin vatandaşlıklarına bakılmaksızın Fransa’da ücretsiz veya daha düşük maliyetlerle öğrenim görerek çalışabilirler.

Fransa’da devlet üniversitelerinde üniversite ücreti bulunsa bile, ülkede ücret alanların sadece bir kısmı yani yut dışı öğrenciler için lisans düzeyinde yılda sadece 170 Euro yani 220 ABD Doları tutarında bir ücret alınıyor.

Fakat Fransa, kısa süre önce Avrupa Birliği ve dışı öğrencilere 2019/2020 akademik yılından daha yüksek ücretler almaya başlayacağını açıklamıştı.

Bu sebeple, bu öğrencilerin lisans derecesi için yılda 2 bin 770 Euro yani 3 bin 100 ABD Doları ödemeleri gerekecek. Fakat Fransız hükümetinin 7 bin ila 21 bin arası uluslararası öğrenciye sunulan burs miktarını üçe katlayacağı da belirtiliyor. Ek masraflar ise özellikle tıp ve mühendislik gibi daha uzmanlaşmış programlar için çalışmaların fiyatını artırabilir, ancak çok yüksek bir şekilde artmaz.

Fransa'da geçim masrafları da oldukça düşük iken, yılda yaklaşık 9 bin 600 Euro yani 10 bin 800 ABD Doları tutarındadır. Fakat başkent Paris'te yaşamayı tercih ediyorsanız daha fazla harcama yapmayı göze almalısınız.

3-İskandinav Ülkeleri: İskandinav ülkeleri olan Finlandiya, Danimarka, Norveç, İzlanda ve İsveç'in tümü ücretsiz ya da düşük maliyetle öğrenim görme fırsatları sunmaktadır. Bu ülkelerde öğrenim dünyadaki en güçlü eğitimi verebilecek seviyededirler.

Norveç: Burada eğitim, uyruğuna bakılmaksızın her öğrenciye ücretsizdir. Bir dönem ücreti olarak, 300 ile 600 NOK yani 35-70 ABD Doları civarında bir ücret ödenmektedir. Norveççe genelde öğretilir. Yüksek lisans ve doktora düzeylerinde ise İngilizce dil programları çok daha yaygın olup ve ücretsiz eğitim buralarda da geçerlidir.

İzlanda: Dört devlet üniversitesinden öğrenim ücreti alınmazken, 75 bin ISK yani 600 ABD Doları kayıt ücreti alınmaktadır.

Finlandiya, İsveç, Danimarka: Yalnızca Avrupa Birliği ve İsviçre gibi öğrencilere ücretsiz yükseköğrenim haklarını verirler. Bu bölgeler dışındaki öğrencilerin lisans ve yüksek lisans programları için öğrenim ücreti ödemesi gerektiği anlaşılıyor. Doktora programları da ücretsiz finanse edilmektedir.

AB üyesi olmayan öğrenciler de İsveççe veya Fince dersleri aldıkları takdirde, Finlandiya'da ücretsiz olarak da çalışabiliyorlar.

Yaşam maliyetleri ise kıtadaki en yüksek oranların arasındadır. Sokakların temizliği, sağlıklı yaşam nedeniyle daha fazla ödemek zor olmamaktadır. Dört büyük İskandinav başkenti dünyanın en iyi öğrenci şehirleri arasında yer almaktadır. Bunlar, Kopenhag, Helsinki, Oslo ve Stockholm’dür.

4-Avusturya: Öğrencilerin Avrupa’da ücretsiz veya çok düşük ücretlerle çalışabilecekleri bir diğer ülkedir. Öğrenciler her dönem için sadece 363 Euro öderler. Yabancı öğrenciler ise, dönem başına 726 Euro yani 815 ABD Doları civarında yüksek ücret öder. Yaşam masrafları ise öğrenciler için yılda yaklaşık 11 bin 400 Avro yani 12 bin 820 ABD Doları’nı geri alıyor.

5-Belçika: AB öğrencileri yılda sadece 906 Euro ödeyerek öğrenim görüyor. Ücretsiz olarak öğrenim görmenin faydalarını sadece Avrupa Birliği öğrencileri olsa da, ücretler hala AB üyesi olmayan uluslararası öğrenciler için yılda yaklaşık 4 bin 175 Avro yani 4 bin 700 ABD Doları ile oldukça uygun görünüyor.

 6-Çek Cumhuriyeti: Çekçe konuşan her öğrenci, Çek Cumhuriyetinde eğitim alabilir. İngilizce öğrenmek isteyen öğrenciler de yılda yaklaşık 4 bin ile 12 bin Avro yani 4 bin 500-13 bin 500 ABD Doları civarında oldukça ucuza çalışabilme şansı vardır. Yaşam masrafları, batı Avrupa'daki birçok ülkeden daha uygun olmakla beraber, yılda yaklaşık 9 bin ABD dolarıdır.

7-Yunanistan: Avrupa Birliğinden gelen tüm öğrenciler, bazı yüksek lisans programları haricinde, devlet üniversitelerinde ve kolejlerinde ücretsiz eğitim alabiliyor. AB dışından gelen uluslararası öğrenciler de yılda yaklaşık bin 500 Avro yani Bin 700 ABD Doları gibi düşük maliyetli yükseköğrenime hak kazanıyor. Yunanistan, AB’de yaşamanın en düşük maliyetlerinden birini öğrencilere sunuyor.

8-İtalya: Özel üniversiteler yükseköğrenim ücreti talep etmesine rağmen, kamu üniversiteleri lisans programları için yılda 900 ila 4 bin Avro yani bin 15 ile 4 bin 500 ABD Doları arasında ücret alıyor. AB öğrencileri, İtalyan öğrencilerle hemen aynı finansman fırsatlarından yararlanabiliyor.

9-İspanya: Avrupa Birliği öğrencileri İspanya’da yükseköğrenim ücreti ödemiyor. Uluslararası öğrenciler ise kamu kurumlarında yılda 750 ila 2 bin 100 Euro yani 845-2 bin 370 ABD Doları arasında bir ücret ödeyerek eğitim alabiliyor. Kredi başına ücretler tahsil edilirken, yüksek lisans da bu rakam daha yükseliyor. İspanya'da yaşam masrafları için yılda 10 bin 800 Avro ile 13 bin 200 Avro yani 12 bin 170 ABD doları ile 14 bin 900 ABD Doları harcamayı göze almalısınız.

10-Arjantin: Arjantinli öğrencilerin hepsi ücretsiz üniversite okurken, yabancı öğrenciler ise devlet üniversitelerine kayıt için küçük bir ücret öder. Arjantin’de özel kurumlar yılda 5 bin ABD dolarına kadar talep edebilir.

11-Hindistan: Yabancı öğrenciler yıllık 7 bin 800 ABD doları ve üstü öğrenim ücreti öder. Özel öğrenim ve yüksek lisansta bu para daha fazladır. Geçim maliyeti caziptir. Yılda 4 bin 500 ABD doları gibi bir parayla rahatça yaşayabilirsiniz. Yabancı öğrencilerin Hindistan’da çalışmalarına izin verilmez.

12-Tayvan: Öğrenim ücretleri uygun fiyatlı üniversiteleriyle değer kazanır. Örnek olarak verecek olursak, Ulusal Tayvan Üniversitesi (NTU), 2017 / 2018'de yılda yaklaşık 100 bin 920 ile 124 bin 200 TW doları yani 3 bin 260-4 bin 015 ABD Doları lisans öğrencisinden tahsil etmiştir.

 

Kaynak : https://univerlist.com/tr/blog/yurtdisinda-ucretsiz-ogrenim-veren-ulkeler/