Yayınlanan Son Yazılar

Ev Ekonomisine Katkıda Bulunmak İçin Bunları Yapın!


Günün çoğu zamanında çalışıyor, birikim yapamıyorsanız, elinizde hesap makinesiyle geziyorsanız, saatlerinizi bu uğurda harcamaktan bıktıysanız yine de ay sonunu getiremiyorsanız, sizin ev ekonomisiyle tanışma vaktiniz çoktan gelmiş te geçiyor bile. Ailenizle birlikte tutumlu olmanın yollarını öğrenirseniz, daha uygun bir ev ekonomisi modeli uygulayabilirsiniz.

AİLENİZLE TUTUMLU OLMANIN YOLLARINI ARAYIP BULUN

Ailenin bütçe planlaması doğru yapılmadığı takdirde, maddi sıkıntılar hem sizi hem ailenizin canını sıkabilir. Bunu aşmak için aile bireylerinin hepsinin dahil olduğu bir toplantı yaparak, ev ekonomisi konusunda tutumlu olmanın yollarını konuşarak beyin fırtınası yaparak, yol haritası çizebilirsiniz. Böylece tutumlu bir ev ekonomisi planı kurabilirsiniz.

Evde tasarruf adına ilk olarak faturaları kontrol edebilirsiniz. Evde enerji kullanım oranı arttıkça faturalar da artar. Bu faturaları daha aşağılara çekmek adına şunlar yapılabilir.

1-Odaları güneş ışığından en fazla yararlanacak şekilde dekore etmeli, böylece daha az elektrik ve yakıt tüketimi konusunda yardımcı olabilir.

2-İhtiyacınız yoksa yanan lambaları ve açık muslukları kapatın. Böylece gereksiz enerji harcamamış olursunuz.

3-Tasarruflu ampuller kullanın. Böylece, elektrik faturanızın az gelmesini sağlayabilirsiniz.

4-Elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman, fişlerini prizden çekmeli, yoksa bu aletler azda olsa elektrik tüketir.

5-Enerji sınıfı yüksek beyaz eşya veya ev aletlerini kullanmalıdır. Böylece, daha az enerji tüketerek, tasarruf edilebilir.

6-Bulaşıkları, çamaşırları makinede tam kapasitesiyle ekonomik programlarda yıkayın. Böylece, hem elektrik hem de sudan tasarruf sağlarsınız.

7-Kombi, petek ve klima gibi araçların bakımlarını düzenli yaptırarak, boşa enerji tüketmelerini önlersiniz.

8-Bozuk ev aletleri hem evin elektrik tesisatında hem de bina da büyük sorunlar yaratabileceğinden, tamir edilmesi gereken aletler vakit kaybedilmeden tamir ettirilmelidir.

9-Garanti süresi uzun olan ürünlerden almaya özen gösterin. 

ALIŞVERİŞ KONUSU CİDDİ BİR KONU 

10-Evin alışverişi konusunu ciddiye almalısınız. Evde bulunan eşyaları konusunda tasarruflu bir yaşam için, eşyalarda ufak dokunuşlar yaparak eşyaları kişileştirebilirsiniz.

11-Evde yiyecek konusunu bir düzene oturtmanız gerekiyor. Mutfak alışverişlerinizde alışverişe çıkmadan önce liste yapmalı ve o listenin dışına çıkmamak adına alacağınız şeyler kadar yanınıza para almanız gerekir.

12-Evde yemek hazırlarken, malzemeleri ziyan etmemek adına, alınan meyve ve sebzeleri tarihi geçmeden tüketecek miktarda alınmalıdır.

13-Kampanyalı ürünleri öğrenmek, uygun fiyatlı kolay bozulmayan ürünleri toplu şekilde almak, parça parça alışverişten daha uygun olacaktır. Yoğun iş temponuz varsa, dışarıdan yemek söyleme eğiliminiz olacağı için hafta sonları birden fazla çeşit yemek yaparak hafta içi de bu yemekleri yiyebilirsiniz.

14-Evde hazırlanılan konserve ürünler, salata malzemeleri ve zeytinyağlılar hafta içi öğünlerde kurtarıcınız olabilir.

15- Herhangi bir özel gün ya da dışarıdan gelen kek, kurabiye, pasta gibi unlu gıdaları almak yerine kendi ikramlarınızı kendiniz evde hazırlayın.

KREDİ KARTLARINIZI DİKKATLİ KULLANIN

16-İnternetten yapılan bankacılık, hem para hem de vakitten tasarruf etmeyi sağlar. Fakat hemen herkesin kullandığı kredi kartların da ise ne kadar harcadığımızı fark edemediğimizden, harcamalarınızda genellikle nakit kullanmaya özen gösterin. Kredi kartını da taksitli işlemlerde kullanabilirsiniz.