Yayınlanan Son Yazılar

Kombi Kullanırken Bu Yöntemlerle Tasarruf Sağlayın!

 

Kış aylarının gelmesiyle birlikte özellikle şehirlerde oturan insanların ısınma kaynağı olan kombiler, tasarruflu kullanılmadığı takdirde cep yakıyor. Bizlerde kombilerin aile bütçesine zarar vermesini en aza indirmek adına tasarruf önerilerini sizler için araştırdık. Kombi tasarrufu için merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bu yazımızda bulacaksınız.

KOMBİ NEDİR?

Özellikle şehirde evlerin hem ısıtma hem de sıcak su ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan cihazlara denir.

KOMBİLER KAÇ ÇEŞİTTİR?

Kombiler 4 çeşittir. Bunlar, bacalı, hermetik, baca fanlı yani yarı hermetik, yoğuşmalı kombiler olarak çeşitlendirilir.

KOMBİ KULLANMAK AVANTAJLI MIDIR?

Kombiler diğer ısınma yöntemlerine göre, bireysel olarak ısınma yönünden gayet avantajlıdırlar. Kombiler de kullandığınız kadar yakar ve bir o kadarda ısınırsınız. Aynı zamanda sıcak su için ayrı ekipmanlara da gerek olmadığından avantajı daha da artar. Sessiz olarak çalışan bu makineler aynı zamanda az yer kaplayarak, kolay taşınırlar.

KOMBİLERDE HANGİ MEKÂNLARDA KULLANILIR?

Kombilerin çeşitlerinden olan bacalı ve hermetik kombiler, havalandırma boşluklarına, merdiven sahanlıklarına veya asansör boşluklarına monte edilemez. Ev içerisinde ise bacalı kombiler, yatak odasına, banyo ve tuvaletlere monte edilemez. Hermetik kombiler ise yalnızca atmosfere cephesi olan mahallere yerleştirilir.

Kombiler, bacalı kombi olarak standartlara uygun bacaların olduğu banyo, tuvalet ve yatak odası dışında her yere monte edilebilirken, hermetik kombiler ise bacası dış ortama açılan her yere monte edilebilir.

Kombi açık balkona konamayacağına göre, balkonu ya tamamen ya da kombinin bulunduğu yeri kapatmak en idealdir.


KOMBİLER GÜVENLİ MİDİR?

Kombiler güvenli cihazlardır. Şöyle ki kombilerde, Türk Standartları Enstütisi’nin koyduğu her türlü önlem ve tertibat alınır.

BACALI KOMBİ Mİ VE HARMETİK KOMBİ Mİ?

Bacalı kombiler, yanma sırasında gerekli olan oksijeni ortamdan alırken, yanma bitiminde oluşan atık gazları da bir bacanın yardımıyla dışarı atar. Burada önemli olan bu bacaların standartlara uygun olması ve sızdırmaz olması önemlidir. Aksi halde bacadan sızan gaz, insanları zehirler. Bu nedenle bacalı kombilerde ortam havalandırması çok önemlidir.

Hermetik kombiler, oksijeni dışardan alıp, yanma sonucu oluşan malzemeleri de  tekrar bacayla dışarı atan komilerdir. Bu kombiler, dış ortama açılan herhangi bir yere monte edilir.

EVİM İÇİN HANGİ KOMBİ İDEALDİR?

Evinizin bulunduğu binada, standartlara uygun müstakil bir bacanız varsa, bu baca için yetkili yapı denetim kuruluşlarından veya makine mühendisleri odasından baca uygunluk belgesi alarak buralarda bacalı kombi kullanabilirsiniz. Fakat bu tür bir bacanız yoksa o zaman hermetik kombili cihazları kullanmak yararınıza olacaktır.

YOĞUŞMALI KOMBİ NEDİR?

Kombi çeşitlerinden olan yoğuşmalı kombiler, yanma sonunda ortaya çıkan yüksek sıcaklıktaki atık gazın ve su buharının yoğuşturularak ortaya çıkan enerjinin tekrar sistemde kullanılmasını sağlayan kombi çeşididir.

Yoğuşmalı kombilerin parçaları diğer kombi parçalarına göre biraz pahalıdır. Ayrıca, sistemde kullanılan suyun sıcaklığı da daha düşük sıcaklıkta olması gerekir. Bu sebeple daha fazla radyatör kullanılmasından dolayı sistem daha pahalıya kurulmaktadır. Bu tür cihazlar ancak yerden ısıtma sistemleri için tercih edilmesi gerekir. Bu kombi kullanılacaksa sıcak su tesisatı, bakır veya alüminyum folyolarla borular sarılarak korunmalıdır.

KOMBİ İÇİN DOĞALGAZ ŞART MIDIR?

Kombiler, yakıt olarak doğalgaz, LPG ve LNG ile çalışabilir.

KOMBİ GARANTİ SÜRELERİ NE KADAR?

Kombilerin genel olarak garanti süreleri 2 yıldır. Alacağınız kombilerin garanti süreleri uygulanan çeşitli yöntemlerle 20 yıla kadar çıkarılabilir. Ayrıca garanti sonrası verilecek olan hizmette çok önemlidir.

Kombilerin kullanım ömürleri de ortalama olarak, bakımlarının zamanında ve yetkili servisler tarafından yapıldığında 15 yıl civarındadır.

KOMBİNİN ÜSTÜNDEKİ BASINÇ BARI KAÇ OLMALIDIR?

Kombi ekranında bulunan basınç barı genel olarak 1.5 bar olmalıdır. Bu bar düşük olursa kombi çalışmaz ve arıza durumuna geçer.

KOMBİ BAKIMI NASIL YAPILMALI?

Kombi bakımı için kış ayı gelmeden önce mutlaka yetkili servise haber verilerek, kombinin filtresi ve kombi pislik tutucularının temizliği yaptırılmalıdır. Kombi bacalı cihaz ise baca kontrolü ve temizliği de yapmak ihmal edilmemelidir.

KOMBİ ARIZA DURUMUNA GEÇERSE BEN NE YAPMALIYIM?

Kombi arıza konumuna geçtiğinde, önce kılavuzdaki arıza kodları uygulanmalı, bu işlemler sonrasında cihazınızın arızası giderilmediyse, vakit kaybedilmeden yetkili servise haber verilmelidir.


 KOMBİYİ NASIL TASARRUFLU KULLANIRIM?

Kobiler, otomatik kumanda panelinden ayarlanarak, 24 saat boyunca sürekli açık tutulabilir.

Kombiyi, kısa süreler içinde açıp tekrar kapatmak veya bu işlemi defalarca kez yapmak hem daha fazla yakıt tüketimine hem de cihazın ömrünün az olmasına neden olur. Bunun yerine kombiyi kısık ayarda sürekli çalıştırmak, cihaz için daha fazla ömür ve daha az yakıt tüketimi sağlayacaktır.

Kombiyi ekonomik kullanacağım diye, kombide çalışan 3 radyatörü kapatmak kombiye zarar vereceğinden bu yapılmamalıdır.

Kombi tasarrufu sağlamak için şunları da yapabilirsiniz.

1-Kış aylarında kombinizi sürekli açıp kapatmayın.

2-Kombiden tasarruf sağlayabilmek için binaya veya daireye izolasyon yaptırın.

3-Kombi peteklerine uygulana Reglaj ayarını yapın ya da servise yaptırın.

4-Kombiye düzenli bakım yaptırmayı unutmayın.

5-Kalorifer filtresinin düzenli temizliğini yapın veya yetkili kişilere yaptırın.

6- Kombi peteklerinin temizliğini düzenli olarak yaptırın.

7-Kullanmadığınız odaların petek vanalarını kapatarak tasarruf sağlayabilirsiniz.

8-Kombi peteklerinin etrafını veya üstünü kapatmayın.

9-Pencereleri PVC ile kaplatın ya da hava gelen kısımlara cam silikon çekin.

10-Peteklerin arkalarına ısı yalıtım levhası yerleştirerek ısının oda içine dağılmasını sağlayın.

11-Kış aylarında kombiyi geceleri kapatmak yerine ayarını kısın.

12-Sıcak su ayarını musluk yerine kombiden yapın.

13-Isıyı ayarlamak için Oda termostatı veya termostatik vana kullanın.