Yayınlanan Son Yazılar

Girişimci Kimdir, Girişimcinin Özellikleri Nelerdir?

Bu yazımızda özellikle gençlerin merak ettiği girişimcilik konusunu ele alacağız. Girişimciliğin ne olduğunu ve girişimcinin özelliklerini hep beraber öğreneceğiz.

GİRİŞİMCİLİK NEDİR?

Girişimcilik, en basit tanımıyla kendi işini kurmaya denir. Fakat kurulan işte de başarı, girişimci insanın özelliklerine sahip olmakla mümkün olmaktadır. Herkes işini kurmak ister fakat bu işte başarılı olanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Girişimcilik, risk alıp, yenilikleri yakalayarak ve fırsatları değerlendirebilme ile tüm bunları hayata geçirebilme becerisine  girişimcilik denir.

Girişimcilik, internet ve teknolojinin gelişimiyle hareketlenmiş, gelişmiştir. Yenilikçi ve işe yarar fikirleri olan girişimci gençler, hem kendi işlerini kurmuş hem de ekonomiye katkı sağlamışlardır.


GİRİŞİMCİ KİMDİR?

Girişimci, ticaret veya sanayi gibi alanlarda bir miktar sermaye koyarak iş yapmaya girişerek, risk alarak kar elde etmeyi amaçlayan kişilere denir. Üzerlerine fazlasıyla risk alarak üstesinden gelebilen kişiliklerdir.

Amaçları sadece para kazanmak olmamakla birlikte, tüketicilerin ihtiyaçlarına uygun mal ve üretim yaparlar. Girişimci ruhta, bilgi, yetenek ve cesaret bulunur. Girişimci şirket kurmadan da yapmak istediği organizasyonları gerçekleştirir.

İNSANDA GİRİŞİMCİLİK ÖZELLİKLERİ NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Girişimciler de ortak bazı noktalar vardır.

1-Çalıştığı ortam çerçevesinde maksimum performansı yakalama,

2-İş ortamının kişiyi geliştirmesine imkân verme,

3-Kendi ortamında karar alma özgürlüğüne sahip olma,

4-Kişinin kararları ve davranışları hakkında doğru geri bildirimler,

5-İşbirliği anlayışı,

6-Adil iş dağılımının yapılarak, ödüllendirmenin hakim olması

7-Çalışan insanların, yönetici ve birbirleriyle amaç için bağ kurması

8-Çalışanın işini severek yapması ve bir anlam bulması

HER GİRİŞİMCİDE OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER NELERDİR?

Her girişimcide bulunması gereken 10 özellik şöyledir.

1-Her girişimci İleri Görüşlü olmalıdır. Gelecek için hareket etmeli, ileri görüşlü olmalı, geleceğin ihtiyaçlarını bugünden görebilmelidir.

2- Her girişimcinin Motivasyonu kuvvetli olmalıdır. Motivasyon yitirilirse başarısız olunur. Bir yerde maaşlı çalışıyorsanız motivasyonunuzu kendiniz yaratarak her gün aynı şevkle çalışmalısınız.

3- Her girişimcinin Zaman Yönetimi kuvvetli olmalıdır. Daha çok çalışmak yerine çalışılan süreyi daha verimli hale nasıl getirmeli diye düşünmelidir.

4- Her girişimci Özgüven sahibi olmalıdır. Özgüven risk alırken size yol gösterir. Eksik ise fırsatları kaçırabilirsiniz. Kendinize ve iş becerinize inanmalısınız.

5- Her girişimcide Yönetim Becerisi olmak zorundadır. Tek başınıza başarmak yerine bir ekibinizin olması daha önemlidir. Ama bu ekibi canlı tutmak ve verimini arttırmak size ait olacaktır. Ekibi yönetmek adına yönetim beceriniz olmalıdır.

6- Her girişimcide Planlama Yeteneği olmalıdır. Yapılan iş plan dâhilinde yönetilirse başarılı olur.

7- Her girişimcide Finansal Bilgi yeteneği olmalıdır. Ürün veya hizmetin bedelini hesaplayabilmeli, rakamlarla karar verebilmeli ve para ile finansal konularda kendini geliştirmelidir.

8- Her girişimcide Esneklik olmalıdır. Karşılaştığınız durumlar için farklı seçenekleri devreye sokabilmeli ve değişen şartlara uyabilmeniz gerekir.

9- Her girişimcide İletişim Kurma Becerisi olmalıdır. İletişim kurmak çok önemli bir konudur. Projede iletişim konusunda sıkıntılar varsa kopukluk ve sorunlar yaşanabilir.

10- Her girişimci Hırslı Olmak zorundadır. İşi büyütüp başarmak adına hırs teşvik edicidir. Zorluklar karşısında yılmamalı, başarıya odaklanmalıdır.