Yayınlanan Son Yazılar

Kendi İşimi Kurmak İstiyorum, Fakat Hangi İşi Yapmalıyım?

 

Her insanın hayali kendi işini kurmaktır. Patron olmak, çalışanlarının olması hemen herkesin hayalidir. Kendi işinizi kurmak istiyor fakat hangi işi yapacağınıza hala karar veremediyseniz, bu yazı sizlere bir nebze karar vermenizde yardımcı olacak.

1-HER İŞTE BİR BAŞLANGIÇ FİKRİ OLMALI

Her işte bir başlangıç fikrinizin olması gerekir. Bir başlangıç fikriniz yani şuraya şu dükkanı kursam acaba iş yapar mı gibi bir düşünceniz olmalıdır. Yaratıcı bir fikir sahibi olmalı ve işyerinizi açacağınız bölgede tek siz olabilirsiniz veya birden çok dükkan olabilir diye fikir yürütmeniz gerekir. Tek dükkanda olsanız fazla dükkanda olsa sizin amacınız kaliteli ürünü daha ucuza satmakta olabilir. Bu gibi fikirlerden dolayı bir işe girişmeden bir iş planınızın olması gereklidir. O nedenle gelecekte de size kar getirecek, sürekliği olan bir işi seçmeye özen gösterin. Araştırmalar yaparak bu iş fikrini olgunlaştırmanız gerekir. İşyeri açmadan önce “ben ne iş yapabilirim?” sorusunu kendinize sormalı ve cevabını vermelisiniz.

Daha sonra, ilk bakışta bulduğunuz fikir size cazip gelebilir fakat bu işe girecekseniz, araştırma, hesap kitap gibi değerlendirmeleri de yapmalı o işe öyle girmelisiniz. Başlamayı düşündüğünüz işi mantık çerçevesinde, kar zarar oranlarını hesaplayarak, B planı hazırlayarak, kısa, orta ve uzun vadeli planlar yaparak bu işe girmek gerekir.

2-HERŞEY DIŞTAN GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ OLMAYABİLİR

Her şey dışarıdan göründüğü olmayabilir. Dışarıdan mükemmel bir işi olan bir iş insanın içinde neler yaşadığını biz bilemeyiz. Sizde kendi işinize girecekseniz çalışma saatlerinin yoğun olacağını hesaba katmalı, koşuşturmaya ayak uydurmalısınız. Resmi kurumlardan gerekli izinleri almayı ve mevzuata uygun davranmamayı da ihmal etmemelisiniz.


3-İŞYERİ AÇMAK İÇİN SÜREKLİLİK GEREKİR

Eğer bir işyeri açacaksanız ve yap devret modeli gibi bir modeli düşünmüyorsanız, süreklilik istiyorsanız, önümüzdeki sezonu değil önümüzdeki 10 yılı planlamalıdır. Bu süreci planlarken de araştırmalar yapmayı ihmal etmeyin.

4-İŞYERİNDE BİLDİĞİNİZ İŞİ YAPIN

Açmayı planladığınız iş yerinde bildiğiniz işi yapmak önemlidir. Eğer hiç anlamadığınız bir işe girişiyorsanız bu işin sonunun kötü biteceği ta en başından bellidir. Bilmediğimiz işi yapmaya kalkarsak, ürün tedariği, işlenmesi, satışı gibi konularda bu işin bilen bir ortakta yok ise batmamak imkânsızdır.

Yapmak istediğiniz işte yeteri kadar bilgi sahibi değilseniz o konuyu okuyun, sorun, araştırın ve öğrenerek bu işe girin. O işin nasıl olduğunu bilmeden aklınızda soru işaretleri var iken işyerinizi açmak fikrinden vazgeçin.

5-TİCARET KARLI BİR İŞTİR

Ticaret, günümüzde yapılan en karlı işlerden biridir. Bir memur, avukat, öğretmen veya bir doktorun, büyük bir işyeri sahibi ve ticaretle uğraşan bir esnaf kadar para kazanması imkansızdır. Ticaret, yapabilene güzeldir. İşyeri açmak planında olanda cesarette olmalı. Risk almadan, cesur bir şekilde davranmadan iş sahibi olabilmek imkansızdır. Ticaret yapmanın birçok riskinin olduğu da unutulmamalıdır.

6-SERMAYE BULMAKTA ÖNEMLİ BİR KONUDUR

İş kurmak için somut adımlarda atılmalıdır. Bu işin en sıkıntılı boyutu da finansal boyutudur. İşi kurarken dikkat edilmesi gereken nokta, kurulduğunun ilk zamanların da kar etmek pek mümkün olmayacağından, işi kurduktan sonra bir o kadarda geride birikmiş paranızın olması gerekir. Bankalardan finansman sağlayanlar ise yıllarca borç ödemek sorunda kalabilir. İşler iyi gitmezse zengin olmak yerine borç içinde yüzebilirsiniz.

İş kurmak isteyenlere sermayeyi sağlayan kurum Kosgep’tir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, sektöreler durum dikkate alınarak, Nace kodları ile işaretlenen işletmeler bu desteklerden de faydalandırılıyor.


7-AYRICA ŞU İŞLERİ DE YAPABİLİRSİNİZ

Ayrıca, düşük maliyet harcayarak çok kazanılacak işlerde vardır. Telefon ve elektronik eşya tamiratı, çay ocağı işletmek, istiridye mantarı yetiştiriciliği, evde yemek yapmak, evde danışmanlık hizmeti vermek, solucan gübresi üretmek, makale yazmak, çocuk bakmak, seyyar satıcılık ve köy yumurtası üretimi de yapabilirsiniz.

Ayrıca fiziki mağaza açmadan da popüler alışveriş sayfalarında dükkan açabilir, İnstagram hesabı açarak ürün tanıtımı yapabilir, Web sitesi yapıp satabilir ya da bir Youtube kanalı açarak, takipçi edinerek, video çekerek de para kazanılabilir.