Yayınlanan Son Yazılar

Altının,Doların Ve Euronun Fiyatları Neye Göre Artar, Neye Göre Düşer?

Dünya’da en çok tercih edilen yatırım araçlarından olan, Altın, Dolar ve Euro’nun fiyatlarının neye göre belirlendiği, neye göre düşüp arttığı hep insanların kafasını kurcalamıştır.

Bizlerde merak ederek, bu üç yatırım aracının fiyatlarının neye göre belirlendiğini sizler için araştırdık.

ALTIN FİYATLARI NEYE GÖRE NASIL BELİRLENİYOR?

En değerli yatırım aracı olan Altın’ın fiyatları yerel olarak değil tüm dünya tarafından belirlenir. Altın tüm dünyanın madenidir diyebiliriz. Tüm dünyada altın işlem görür. Altın piyasası dünyanın her yerinde işlem görür.24 saat boyunca hareket eder. Altının fiyatını da tüm dünyadaki hareket belirler. En güçlü devletler bu fiyat belirlemede, büyük pay sahibi iken, güçsüz devletler küçük pay sahibidir. Amerika Birleşik Devletleri bu fiyat belirlemede en başta gelir. Altının fiyatının belirlenmesinde güçlü devletlerin etkisi vardır fakat bu ülkelerin ekonomileriyle de sınırlı değildir.


ALTININ FİYATLARINI HANGİ FAKTÖRLER ETKİLER?

Altının fiyatlarını etkileyen faktörlere gelecek olursak, ilk sırada arz ve talep gelir. Altına talep fazla ise orada altının fiyatı da artar. Diğer sebepler ise, küresel reel faiz oranları, nakit akışı, küresel enflasyon ve küresel jeopolitik riskler de sayılır.

Peki, nedir altının fiyatlarını etkileyen faktörler? Tabii ki en önemli faktör arz ve taleptir. Talebin fazla olduğu yerde altın fiyatı da doğru orantılı bir şekilde artar. Altın piyasasını etkileyen diğer faktörler ise küresel jeopolitik riskler, küresel enflasyon, nakit akışı ve küresel reel faiz oranlarıdır.

DOLAR VE EURO FİYATLARI NEYE GÖRE VE NASIL BELİRLENİR?

Yatırımcıların altından sonra tercih ettikleri yatırım araçları olan dolar ve Euro’nun fiyatları da tıpkı altın gibi arz ve talebe bağlı olarak artar veya azalır.

Ülkede bulunan döviz miktarı o ülkedeki döviz kurlarını belirler. Eğer ülkede yeteri kadar yabancı para yoksa şirketleri veya vatandaşların ihtiyacı karşılanmıyorsa o ülkede cari açık oluşur. Cari açığın olduğu ülkede de dolar ve Euro’nun fiyatı yükselecektir. İhtiyaç karşılanırsa dolar ve Euro’nun fiyatı düşer fakat karşılanmazsa değer kazandığından fiyatı da artacaktır. 


DOLAR VE EURO FİYATLARINI HANGİ FAKTÖRLER ETKİLER?

Dolar ve Euro’nun fiyatlarını ilk sırada arz ve talep etkiler. Burada siyasette etkilidir. Ülkelerde yaşanan siyasi gerilimler borsayı eksi yönde etkiler. Bu durum ise döviz piyasalarında fiyatların artmasına neden olur.